Wat is er nou moeilijk aan koekhappen? Niet veel, maar als het gaat om een wereldrecord, dan is het wel een hele ‘happening’. Want het is niet alleen maar op een rijtje staan en happen. Er is een hele waslijst aan regels waar de Deventer recordpoging aan moet voldoen.

Kun jij in vijf minuten een hap nemen van de koek die boven je hangt? Hopelijk wel, want zo lang heb je de tijd om hem te vinden. En je mag niet stiekem een hapje nemen van tevoren (al snappen we best dat het verleidelijk is), want de koek moet intact zijn voor het koekhappen. De organisatie die wereldrecords bijhoudt, Guinness World Records, heeft allerlei regels opgesteld voor het koekhappen zelf.
– Je handen moet je op je rug houden.
– Iedereen heeft een eigen koordje waar een koek aan hangt.
– De koek moet nog intact zijn voordat de poging begint.
– Na één hap moet je een stap terug doen van het koord.
– Iedereen heeft vijf minuten de tijd om een eerste hap te nemen.
– Na vijf minuten doet iedereen een stap terug van het koord.

Het moeilijkste is om allemaal tegelijk te happen. De ervaring leert dat het koord dan gaat bewegen, wat natuurlijk het happen bemoeilijkt. En heb jij wel de discipline om je handen op je rug te houden en de koek niet stiekem met je vingers naar je mond te brengen? Hopelijk wel. Zo niet, dan telt jouw poging niet mee.

Dan hebben we het nog niet gehad over de stewards en getuigen. Want voor iedere vijftig deelnemers moet één steward zijn. Stel, we halen het wereldrecord, dan hebben we minimaal veertig stewards nodig, die allemaal een groepje deelnemers toegewezen krijgen. Bovendien mogen ze niet verbonden zijn aan de organisatie: ze moeten onafhankelijk zijn, zodat ze de recordpoging objectief kunnen beoordelen. Zij moeten het ook noteren als het iemand niet is gelukt om te happen, of als niet aan de regels is voldaan. En nee, omkopen met een stukje koek mag niet.

Alleen goedkeuring van de stewards is niet voldoende. Bij minder dan 5.000 deelnemers moeten er ook twee onafhankelijke getuigen zijn die checken of er wel goed geteld is, en via steekproeven controleren of de hele prodecure wel volgens de regels gaat. Gelukkig zijn de twee getuigen in Deventer al geregeld: die komen van notariskantoor Het Notarieel.

Kan jij tot 2.000 tellen? Waarschijnlijk wel, maar dan ben je wel even bezig. Gelukkig hoeft er niemand van 1 tot 2.000 te tellen, want dat doet de computer. Iedereen die zich via de website aanmeldt, krijgt namelijk een ticket. Voordat er gehapt wordt, worden de tickets gescand, als bewijs van deelname aan de recordpoging. De stewards tellen vervolgens wiens poging niet meetelt, en zo wordt uiteindelijk duidelijk hoeveel succesvolle koekhappers er in totaal waren.